Hoppa till sidans innehåll

Olle tar plats på SvD-medaljen

19 MAJ 2011 21:37
Varje år tar en ny person plats på Svenska Dagbladets medalj - i år är det en Västmanlänning som får äran. Tidigare ordförande i Västmanlands Skytteförbund och senare Gevärssektionen i Västmanlands Skyttesportförbund: Olle Johansson.
  • Skapad: 19 MAJ 2011 21:37

 

olle_medalj

foto: Jessica Linnman

Med över 50 år som eldsjälv inom skytterörelsen är det för många ingen överraskning vem som 2011 får pryda Svenska Dagbladets medalj. Han har arrangerat otaliga SM, coachat fram ungdomar och drivit på utvecklingen. Årets eldsjäl och ledare som får pryda medaljen är Skultunas Olof Johansson.

– Jag blev helt paff och frågade om det var sant. Jag till och med frågade om jag fick välja att inte vara med men då sa Leif Fasth att de hade bestämt sig. Det tog en stund att smälta men en timme senare kände jag att det var väldigt roligt. Aldrig hade jag en tanke på att jag skulle vara med i det gänget.

I gänget finns bland andra Oscar Swahn, Folke Bernadotte, Sture Brolund från Arvika, Torgny Lindfors från Boden, OS-guldmedaljören Jonas Edman och många fler. Olof Johansson, mer känd som Olle, blev medlem i Skultuna skytteförening 1958. Då som aktiv skytt men snart började han även engagera sig som ledare i föreningen. Sedan mitten av 60-talet har han varit sekreterare från och till. Det är två år sedan han klev av och nu i mars 2011 klev han även av som ordförande för gevärsektionen i Västmanlands skyttesportförbund.

– Det ska bli skönt. Jag har under sista året haft en känsla av att jag inte hunnit med att utveckla. Tidigare har jag varit först med förslag men inte på slutet. Då är det dags att någon annan tar över. Jag kommer fortfarande finnas och hjälpa till. Men det är inte vi gamla som ska bestämma hur framtiden ska se ut.

Eldsjälv och ledare. Det är hur Olle beskrivs på medaljen och det stämmer verkligen. Många år som eldsjälv i förbundet och även engagerad på central nivå dock inte i en förtroendepost utan genom att ifrågasätta beslut, berömma bra initiativ och helt enkelt bry sig. I Skultuna har han puschat på ungdomar framåt som ledare och det är det som betytt allra mest.

– Dels var det roligt att skjuta själv även om jag kanske inte hade de bättre resultaten. Dels är det ungdomarna. Att jobba med att få fram dem är det som drivit och fortfarande driver mig trots att benen inte riktigt orkar med längre. Det är såna saker som håller mig levande. Och att jobba med arrangemang som SM, JSM och riksskytteveckan. Min egen dröm – som inte övriga i Skultuna vet om – är att arrangera ett ban-SM på Salas skjutbana men i Skultunas regi.

Du säger ban-SM, ni är en av få föreningar som fått fram duktiga ungdomar på 6,5 mm-skytte. Hur gör ni?
– Vi drog igång i början av 2000-talet med en träning i veckan på Stockkumla där vi kunde lära dem skjuta. Det var åtta-nio ungdomar och vi körde varje torsdag två somrar.
Vilket gav resultat, Skultunas ungdomar kunde sedan plocka hem flera medaljer och även landslagsplatser.
– Men det är svårare idag på grund av att föräldrarna inte ställer upp med pengar på samma sätt. Och sedan har flera av dem ramlat bort och nu har vi ett gäng småttingar, men jag vill att de ska vara minst 13 år innan de provar 6,5 mm.

Vad tror du om framtiden?
 – Många tror att skyttet kommer att försvinna. Det kommer att fortsätta men det kommer att förändras. Tyvärr tror jag att 6,5 mm-skyttet kommer att minska. Däremot kommer korthållsskyttet att öka.

Skribent: Jessica Linnman

Har du information som du vill ha publicerad på någon av Västmanlands Skyttesportsförbunds hemsidor, kontakta då webbredaktör Filip Andersson via mail alternativt telefon 073 683 94 49

Postadress:
Västmanlands Skyttesportförbund
Box 52
721 04 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: vastmanland@skyttesp...

Se all info